Zeci de zboruri din România către destinații din Europa, Africa și Orientul Mijlociu, anulate în ultima clipă. Consultant în turism: ”Este încă o încurcătură a autorităților”. Ce se întâmplă cu vacanțele românilor

Mai multe zboruri către destinații din Europa, precum Portugalia sau Suedia, dar și din Africa și Orientul Mijlociu au fost anulate, după ce Guvernul a prelungit starea de alertă cu încă o lună, dar și ca urmare a faptului că Institutul Național de Sănătate Publică nu a mai actualizat lista cu zonele verzi, galbene și roșii din 7 iulie.

De vineri, 17 iulie, sunt interzise zborurile care leagă România de:

SuediaPortugaliaTurciaSerbiaEmiratele Arabe UniteQatarEgiptRusia

Regula nu se aplică pentru zborurile de repatriere,
umanitare, guvernamentale, militare sau cargo.

”Este dat un NOTAM (circulară de informare aeronautică – n.r.) dat de către ROMATSA în baza unui document al Consiliului Național pentru Situații de Urgență, care menționează că toate zborurile care nu sunt pe lista verde sunt suspendate, începând de azi (vineri, 17 iulie – n.r.). A fost dat aseară târziu. Ultima listă verde a fost emisă în 7 iulie”, a declarat Valentin Iordache, purtătorul de cuvânt al Aeroportului Henri Coandă pentru ziarul Libertatea.

Informarea ROMATSA

”În seara aceasta (16 iulie – n.r.) a fost actualizat NOTAM-ul de la ROMATSA. Acesta blochează toate zborurile spre și din destinațiile aflate în țările care nu se regăsesc pe lista verde INSP România. Conform acestui NOTAM, vor fi suspendate zborurile spre Portugalia, Suedia, Turcia, Rusia și toate celelalte țări care nu sunt exceptate de la carantină / izolare”, arată platforma Airlinestravel.

Lista cu zonele verzi publicată de INSP

Vineri, de exemplu, erau programate primele zboruri pe ruta București-Istanbul cu Turkish Airlines și FlyPegasus, însă acestea au fost anulate.

Un alt zbor anulat a fost spre Belgrad, operat de compania Air Serbia.

Zborul pe ruta Doha-București a fost redirecționat la Sofia, în Bulgaria, fiind anulat segmentul de pe aeroportul Henri Coandă.

”Aceasta este imaginea unui stat incompetent, indolent, impotent și indiferent la nevoile propriilor cetățeni. Un stat care ia decizii doar pe ultima sută de metri, un stat în care companiile și cetățenii nu sunt tratați ca niște parteneri, ci ca niște sclavi”, a scris Răzvan Pascu, consultat în turism, pe pagina sa de Facebook.

Răzvan Pascu| sursa Facebook

Anunțul tardiv i-a nemulțumit pe reprezentanții companiilor aeriene și i-a pus în încurcătură.

”Este încurcătura autorităților pentru a nu știu câta oara este pe ultima sută de metri. Azi la ora 12 a mai apărut încă un NOTAM, pentru că link-ul din anunțul de aseară era greșit nu ducea nicăieri”, a explicat reprezentantul unei companii aeriene pentru ziarul Libertatea, vineri, 17 iulie.

Reprezentanții din turism: INSP nu a mai actualizat lista de zone verzi și roșii

Noile restricții vin în contextul în care starea de alertă a fost prelungită de Guvern cu încă o lună, dar și pentru că INSP nu a mai actualizat lista cu zone verzi și roșii de mai bine de zece zile, au mai explicat reprezentanții din turism.

”S-a mai întâmplat așa și pe 15 mai. Aici e o problemă, ar fi bine să fim și noi mai predictibili, nu e bine ca autoritățile să anunțe cu câteva ore înainte, dacă tot ai văzut care e trendul infectărilor, anunți cu două zile înainte, să fie și oamenii pregătiți”, a explicat Traian Bădulescu, consultant în turism, pentru ziarul Libertatea.

Românii care și-au cumpărat bilete pentru destinațiile care nu se regăsesc pe lista verde publicată de INSP vor rămâne cel mai probabil fără vacanțe.

”E încă un calvar, situația se schimbă din două în două săptămâni, turiștii trebuie să înțeleagă că nu au cum să primească banii înapoi, pentru că ar intra în faliment și agențiile. Se merge pe reprogramări. În general, știu că multe destinații lasă turiștii să se întoarcă, depinde de fiecare țară. Rămâne de studiat pentru fiecare destinație. Acum gândim etapizat, turiștii au ajuns să facă rezărvări din scurt, pentru că știi ce se va întâmpla mâine, dar nu peste trei săptămâni”, a mai declarat Traian Bădulescu.

Compania aeriană Wizz Air a transmis că în cel mai scurt timp va emite un comunicat în care va preciza ce se întâmplă cu cei care și-au făcut rezervări pentru aceste destinații.

Source by [author_name]

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *