Studiu: La focarul de COVID-19 de la abatorul Tonnies, unde au fost infectați 1.000 de români, virusul a pornit de la un muncitor care l-a transmis pe o rază de 8 metri

În focarul de COVID-19 de la abatorul companiei germane Toennies, unde aproape 1.000 de români s-au infectat, a acţionat ca factor de transmitere masivă a coronavirusului un „superspreader”, o persoană infectată foarte contagioasă care a răspândit virusul pe o rază de circa opt metri în jurul său, mult peste distanţa de 1,5 – 3 metri între persoane recomandată de obicei pentru prevenirea infectării cu acest virus. Aceasta este concluzia unui studiu german prezentat de agenţia EFE, scrie Agerpres.

Potrivit studiului realizat de Institutul pentru cercetări epidemiologice Helmholtz-Zentrum für Infektionsforschung (HZI), Clinica Universitară Hamburg-Eppendorf şi Institutul Leibniz pentru Virusologie Experimentală, un singur angajat de la Tönnies, respectiv de la secţia de tranşare a cărnii de vacă, ar fi provocat, în mai, focarul de coronavirus, transmite DW.

Este ceea ce epidemiologii numesc un „superspreader”. Cercetătorii mai cred că acest muncitor a transmis virusul celorlalţi angajaţi pe o rază de peste opt metri.

Principalul focar de răspândire a virusului s-a aflat într-o zonă în care aerul este răcit la 10 grade şi vânturat totodată, explică Prof. Adam Grundhoff de la Institutul HZI din Braunschweig, coautor al studiului. Aer proaspăt se află în aceste secţii de tranşare a cărnii foarte puţin în circulaţie. În plus, muncitorii depun un efort fizic considerabil. „În aceste condiţii, o distanţă între lucrători de 1,5 până la 3 metri nu este, după cum se vede, de ajuns pentru a se evita răspândirea virusului”, subliniază Grundhoff.

Peste 2.100 de lucrători ai abatorului companiei Toennies din districtul Guetersloh au fost infectaţi cu noul coronavirus începând din luna iunie.

Abatorul a fost atunci închis şi autorităţile germane au permis redeschiderea unităţii la jumătatea lui iulie după ce proprietarii au implementat o serie de măsuri de protecţie sanitară, printre care şi instalarea de filtre HEPA pentru filtrarea aerului, asemănătoare celor folosite în avioane şi în sălile de operaţii din spitale.

Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC) a atenţionat recent că noul coronavirus poate fi transmis şi prin aerosoli, adică acele particule foarte fine care rămân în suspensie şi pot apărea atât din cauza picăturilor infectate, cât şi prin activităţi precum vorbitul sau cântatul.

Aceasta poate reprezenta un risc pentru persoanele aflate în spaţii închise, mai ales dacă nu sunt bine aerisite. ECDC a anunţat de asemenea că lucrează la un raport tehnic pe tema transmiterii noului coronavirus şi evaluează de asemenea riscurile reprezentate de sistemele de ventilaţie.

Multe dintre măsurile de distanţare şi igienă aplicate în timpul pandemiei COVID-19 se bazează pe prevenirea contactului cu picături expulzate de purtătorii virusului atunci când aceştia tuşesc, strănută sau vorbesc. Însă prevenirea transmiterii noului coronavirus prin aerosoli ar putea necesita alte strategii antiepidemice, inclusiv la locul de muncă.

Source by [author_name]

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *