Criza COVID din țara noastră, subiect în presa franceză. Le Figaro: ”Românii, arătați tot mai mult cu degetul”

Cotidianul francez Le Figaro dedică un spațiu amplu situației tot mai complicate din România, unde numărul noilor cazuri COVID crește cu fiecare zi, ceea ce determină statele europene să impună restricții de circulație cetățenilor români.

”România riscă să devină Brazilia Europei”, a titrat cotidianul italian Il Messaggero, săptămâna trecută, îngrijorat de pe bună dreptate de numărul mare de noi cazuri de COVID, raportat la testele efectuate, potrivit Le Figaro.

Iar de weekendul trecut, românii au fost anunțați că trebuie să rămână în carantină timp de două săptămâni, la sosirea în Italia.

Efectele au fost vizibile imediat. Chiar și campioana română de tenis, Simona Halep, numărul doi mondial în ierarhia WTA, a renunțat la participarea la turneul de la Palermo, care debutează pe 3 august, notează cotidianul francez într-un articol sub titlul: ”Covid-19: românii, arătaţi tot mai mult cu degetul”.

Probleme, după ridicarea stării de urgență

Spre sfârșitul stării de urgență, la mijlocul lunii mai, rata de pozitivitate a testelor căzuse la 1,79%, observă Le Figaro. De atunci însă, ea a început să crească ușor spre o medie de 5,53%, la finalul săptămânii trecute.

Între 26 și 27 iulie, această rată s-a dublat (de la 7,40% la 14,58%). Și asta în vreme ce zeci de mii de români sănătoși sunt testați pentru că au nevoie de un test negativ pentru a merge în vacanță în Grecia, scrie cotidianul francez.

Rata de infectare ar fi de fapt de 22%, deoarece acești oameni nu s-ar fi testat niciodată dacă nu ar fi existat obligația impusă de Grecia, dar și de Austria sau chiar de Cipru, de luni, consideră Le Figaro.

În aceste condiții, Cipru, Finlanda, Lituania și Republica Moldova și-au închis granițele pentru români, excepții fiind doar cei care sosesc la muncă sau la studii.

Îngrijorarea românilor care muncesc în Italia

În contextul crizei COVID, cotidianul analizează și situația românilor care muncesc peste graniță.

În jur de un milion de români muncesc în Italia, în special în sectorul construcțiilor și al serviciilor de îngrijire a persoanelor.

O mare parte dintre aceștia își petrec acum vacanța în țară și sunt îngrijorați cu privire la viitor, în condițiile în care Italia ar putea să înăsprească condițiile de intrare în țară, de pe 31 iulie, scrie Le Figaro.

România este principala țară balcanică care care furnizează muncitori sezonieri pentru statele occidentale, inclusiv pentru Spania, Franța și Germania.

În jur de 150 de muncitori români din cei 400 care lucrau la o fermă din regiunea Dingolfing-Landau din Germania au fost depistați cu COVID.

Și nu e primul caz, așa cum observă ziarul francez. Până acum în jur de 1.500 de români care lucrează în ferme și abatoare din Germania s-au îmbolnăvit.

Într-un top negativ în Europa

Ultimele statistici au urcat România într-un top al țărilor cu cele mai multe infecții noi.

În doar o lună, numărul săptămânal de cazuri noi de COVID a crescut de la 2.600 la 7.400, ceea ce plasează România pe locul doi într-un top al numărului de persoane infectate, raportat la 100.000 de locuitori, scrie Le Figaro.

Iar acest număr a crescut rapid în ultimele patru zile, așa cum a crescut și numărul persoanelor internate la Terapie Intensivă.

Oficial, România are 1.900 de paturi ATI, din care doar 840 sunt echipate complet. Iar București și alte orașe mari, precum Cluj, Timișoara și Iași au început deja să nu mai poată primi pacienți.

Le Figaro îl citează și pe ministrul Sănătății Nelu Tătaru, care a declarat că linia roșie va fi trasă atunci când la Terapie Intensivă vor fi internați 2.000 de pacienți, o întoarcere la starea de urgență fiind posibilă în anumite regiuni.

Este deja cazul orașului Făget, cu 7.000 de locuitori, care a intrat în carantină de duminică, mai notează cotidianul francez.

Source by [author_name]

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *