Stiri Online

Ministrul Muncii a anunțat că statul va suporta 50% din salariul angajaților cărora li se reduce programul de lucru

Ministrul Muncii a anunțat că statul va suporta 50% din salariul angajaților cărora li se reduce programul de lucru

Violeta Alexandru a anunțat că statul va acoperi diferența de salariu pentru angajații cărora le este redus programul de lucru și, pe cale de consecință, salariul. 700.000 de oameni din mediul privat ar urma să beneficieze de noile măsuri anunțate de Ministerul Muncii, după ședința de guvern de vineri.

”Noul pachet de măsuri se adresează angajaților și angajatorilor care au greutăți din cauza pandemiei”, a declarat Violeta Alexandru, ministrul Muncii, la finalul ședinței de guvern.

Angajatorii vor putea reduce cu cel mult jumătate programul de muncă al angajaților, fără ca salariul oamenilor să fie afectat de această măsură.

Statul urmează să plătească diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv lucrate. Maximul care se poate reduce din activitatea unei persoane este de 50% din contractul de muncă.

Ministrul Muncii:

”Reducerea timpului de lucru se va face doar pe baza informării și consultării sindicatelor, respectiv a salariaților, în cazul în care nu există sindicat în respectiva unitate și se poate face pentru o perioadă de cel puțin cinci zile lucrătoare, cu anunțarea salariatului cu cinci zile anterior producerii acestei decizii”, a mai declarat Violeta Alexandru.

Pentru ca o companie să beneficieze de această facilitate, cel puțin 10% dintre salariați trebuie să lucreze cu program redus, iar cifra de afaceri din luna anterioară luării acestei măsuri trebuie să fie cu cel puțin 10% mai mică decât cea înregistrată în luna similară a anului 2019.

În aceeași ordonanță s-a introdus o prevedere care se
adresează celor care au lucrat în regim de telemuncă pe perioada stării de
urgență.

”Se vor acorda 2.500 de lei pentru fiecare telesalariat,
urmând ca banii să fie acordați o singură dată, pentru echipamentul necesar
desfășurării activității de telemuncă”, a mai precizat ministrul Muncii.

Impactul bugetar pentru toate aceste măsuri va fi de 2,5
miliarde de lei.

Source by [author_name]

Radio Addo

iulie 31st, 2020

No comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *